Prepararea laptelui praf

apa Kangen preparare lapte pentru bebelusi

 

Aducerea pe lume a unui copil aduce bucurie în familie, iar femeile iau parte la o schimbare majoră în viața lor. Acest lucru le influențează fiecare activitate de zi cu zi și nu în ultimul rând îi starnește noi interese și procupări, care il au în prim plan pe micul ingeraș venit pe lume.

Una din preocupările unei proaspete mămici este prepararea laptelui și apar următoarele întrebări: „Ar trebui să folosesc apă de la chiuvetă sau apă sterilizată?”, „Apă de la robinet caldă sau rece?”, „Care este cea mai bună apă îmbuteliată?”.

Când spunem ”apă de la robinet” ne gândim la toate procesele chimice prin care este trecută apa, pentru a ajunge în casele noastre, ne gândim la calcar și nu în ultimul rând la impurități și microbi. De aceea această variantă nu este însă cea mai bună pentru prepararea laptelui micuțului tău. Apă plată poate fi folosită la prepararea laptelui dacă este sterilă, adică conținutul de sodiu (Na) este mai mic de 200 mg/l și cel de sulfați (SO sau SO4) mai mic de 250 mg/l. Aceste condiții sunt îndeplinite de majoritatea sortimentelor de apă plată românești însă nu de toate și de aceea este foarte important să fiți atente la aceste aspecte. Deși această varintă poate fii avută în vedere, să nu uităm faptul că apa își pierde proprietățiile după numai 3 zile, iar sticlele de plastic în care sunt îmbuteliate, elimină substanțe chimice. Trebuie avut grijă în primul rând la aspectul ambalajului. Dacă este deteriorat NU cumpărați!

Se indică fierbrea timp de 1 minut a apei potabile, preferabil 1 litru. Fiți cu ochii pe ceas și nu lăsați apa să fiarbă mai mult de 1 minut, deoarece se evaporă și astfel concentrația sărurilor crește. Lăsați apa la răcit timp de 30 de minute la temperatura camerei. În cazul în care utilizați fierbătorul electric lăsați apa să ajungă până la punctul de fierbere, nu opriți mai repede fierbătorul. Apa va fi folosită atât la prepararea laptelui cât și pentru clătirea echipamentelor sterilizate la rece, cu soluții de sterilizare.

Nu trebuie să folosesti vreodată apă caldă de la chiuvetă când îl prepari! Specialistii recomandă, în special pentru prepararea laptelui praf să foloseasc doar apă rece de la robinet, pentru că apă caldă poate contine un nivel ridicat de plumb. Chiar și apa rece de la chiuvetă ar trebui lăsată să curgă vreme de 30 de secunde înainte de a fi utilizată, pentru a reduce expunerea la plumb.

Folosirea apei de fântână poate își pare o idee bună, însă nu este de loc așa. Medicii nu este recomandată utilizarea acestui tip de apă deoarece poate conține nitriți a căror prezență în corpul uman împiedică transportul oxigenului la țesuturi, intoxicația cu nitriți poate duce la afecțiuni grave care pun în pericol viața copilului.

Ia în considerare utilizarea unui aparat de filtrare a apei care iți permite setarea fiecărui parametru pentru ca apa utilizată în prepararea laptelui praf pentru bebelușul tău să fie apă pură.